TARA

 

Tara je rijeka u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i granica je između dvije države u nekoliko predijela. Izvire u planinama Komovi, dijelu Dinarskih Alpa Crne Gore. Ukupna dužina Tare je 146km.

 

Rijeka Tara isklesala je kanjon Tare, najduži u Evropi i drugi po dužini na svijetu poslije Velikog kanjona rijeke Kolorado, sa 78 kilometara dužine i 1.300 metara dubine. Kanjon je zaštićen UNESCO-vom svjetskom baštinom. Dio kanjona obuhvata i Nacionalni park Durmitor.

 

Rijeka Tara je bogata endemskim vrstama salmonidnih riba – glavatica, globalno ugroženih, a zajedno sa Drinom i većinom njenih pritoka, Pivom, Bistricom, Ćehotinom, Limom, Pračom, Drinjačom i Sutjeskom predstavlja evropski primjer staništa i mrijesta.

 

 

Rafting na Tari

 

Tara je u svijetu poznata po raftingu. To je ujedno i jedan od najpopularnijih oblika rekreacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ruta od Brštanovice do Šćepan Polja duga je 18 km i traje 2 do 3 sata. 2005. godine održano je Evropsko prvenstvo u raftingu, a u maju 2009. godine i Svetsko prvenstvo na rijekama Vrbas i Tara. Prema podacima Međunarodne rafting federacije, događaji su bili izuzetno uspješni.