Rafting klub KANJON

O Rafting klubu “Kanjon”! 

Rafting klub „Kanjon’’ osnovan je kao Udruženje građana 01.03.2003.godine. Glavni ciljevi našeg djelovanja su: afirmacija rafting sporta i sportova na vodi uopšte, održavanje obuka u oblasti spasavanja na vodi i obuka koje se tiču bezbjednosti na vodi,  organizacija ekoloških akcija i zaštita kanjona rijeke Vrbas, promocija turističkih potencijala srednjeg toka rijeke Vrbas kao i saradnja sa drugim sportskim organizacijama.

Uradili smo dosta na polju ekologije. Sve je počelo sa ekološkim rafting regatama 2003. godine, koje su okupile preko 300 učesnika među kojima su bile i poznate javne ličnosti grada Banjaluke, Republike Srpske i BiH.

Za kratko vrijeme uspjeli smo u svojoj namjeri: samo u ekološkim rafting regatama 2003. i 2004.godine iz rijeke Vrbas je izvađeno 50-tak automobilskih olupina, te nekoliko stotina tona smeća. 

Kao rezultat naših akcija, u Eko–rafting centru „Kanjon“ u Karanovcu je 2004. godine postavljen prvi biološki uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u BiH. Organizovali smo i prvu „Vrbasku eko-regatu“ koja je okupila rafting klubove i ljubitelje prirode u opštinama Donji Vakuf, Jajce, Banjaluka, Laktaši i Srbac. Ova regata je imala za cilj buđenje ekološke svijesti stanovništva gornjeg toka rijeke Vrbas i potpisivanje “Povelje za čist Vrbas.” 

Osim ekologije naše Udruženje radi i na promociji sportova na vodi i adrenalinskih  sportova uopšte, ne samo u srednjem toku rijeke Vrbas , nego i u Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH. Naše aktivnosti su do sada uticale na buđenje ekološke svijesti kod građana Banjaluke, promovisale turističke potencijale srednjeg toka rijeke Vrbas, zdrav način života i značaj bavljenja sportom, posebno u sportovima na vodi. Kroz organizaciju sportskih manifestacija na najvišem nivou promovisali smo Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH, u Evropi i svijetu.

Zahvaljujući našim aktivnostima Vrbas, Banjaluka i Bosna i Hercegovina postali su regionalno središte avanturističkog turizma i adrenalinskih sportova. Dokaz za to su Svjetsko rafting prvenstvo „WRC Banjaluka Vrbas 2009“, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od Olimpijskih igara održanih 1984. do danas, zatim Evropska prvenstvo u raftingu održana 2005, 2015 i 2019, Eurokup takmičenja i dva Svjetska kupa. Pokretači smo i osnivači BH rafting lige kao i Balkanske rafting lige. Ove godine organizujemo po treći put Svjetsko prvenstvo na rijeci Vrbas  koje će biti održano od 28. maja do 2. juna 2024. godine. 

Naše napore na promociji turističkih potencijala BiH prepoznale su sve relevantne institucije u sportovima na vodi u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, lokalne zajednice grada Banjaluke i gornjeg toka rijeke Vrbas, istaknuti turistički radnici u zemlji i okruženju ( Udruženje je dobitnik više nagrada u oblasti promocije turizma kao što su Zlatna turistička ruža i nagrade Novosadskog sajma turizma ) kao i Evropska komisija u BiH.  

Oformili smo i veoma kvalitetan spasilački tim, i sastavni smo dio Civilje zaštite grada Banjaluka. Dokazali smo se spašavajući naše stanovništvo i materijalno tehnička sredstva tokom poplava 2014. godine. Od tada pa do danas stalno radimo na usavršavanju naših članova, od kojih većima ima RESCUE 3 licence i diplome o završenim obukama za spasavanje na divljim vodama, tako da već godinam i obučavamo sve one kojima je obuka potrebna, od članova sportskih klubova do pripradnika Oružanih snaga, Civilne zaštite do policijskih službenika. 

Ne želimo da stanemo na svemu ovome, već želimo naprijed, da dodatno promovišemo sportove na vodi, ekologiju i avanturističke potencijale srednjeg toka rijeke Vrbas. Idemo dalje, jer znamo da možemo, jer u nama živi duh avanturizma i volimo naš Vrbas. 

Scroll to Top