DOBRO DOŠLI

U

Foču!

Foča je opština u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u južnom dijelu zemlje u blizini granice sa Crnom Gorom, na sjeveru današnje istočne Hercegovine, na izvoru rijeke Drine. Prema podacima popisa iz 2013. godine, u Foči živi 10.831 stanovnika.


Najviši vrh Republike Srpske (planina Maglić, 2.386 m) nalazi se u opštini Foča, čiji dijelovi pripadaju najvišem planinskom području u Republici Srpskoj, od kojih nekoliko vrhova prelazi 2.000 m nadmorske visine.


Jedina prašuma u Bosni i Hercegovini a najveća u Evropi – Perućica, nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, u blizini Foče, gdje se u netaknutom rezervatu prirode nalaze najveći evropski primjerci jele (63m) i smrče (65m), te kapitalni primjerci bukve, kao i jedan od najljepših vodopada u BiH Skakavac.


Jedinstveni kanjon rijeke Tare, koji je na teritoriji Crne Gore najdublji u Evropi i drugi po dubini u svijetu, odmah iza Velikog kanjona Kolorada u Sjedinjenim Državama u neposrednoj je blizini Foče. Veliki broj prirodnih planinskih jezera i veliki broj nezagađenih rijeka, učinili su Foču omiljenim mjestom okupljanja ljubitelja raftinga, planinarenja, lova i ribolova. Ova rijetka oaza netaknute prirode je dom brojnih vrsta flore i faune, zbog čega je proglašen strogo zaštićenim rezervatom. Oni koji uživaju u netaknutim prirodnim ljepotama i sportu biće oduševljeni Fočom.

Važni brojevi telefona u Foči

Scroll to Top