Istorija počela da se piše 2003. godine

Istorija raftinga na Vrbasu počela je da se piše 2003. godine kada je grupa zaljubljenika u „krajišku ljepoticu“ u želji da spriječe izgradnju hidroelektrana na njoj osnovala rafting klub. Danas, 19 godina kasnije Rafting klub Kanjon je izrastao u respektabilan sportski kolektiv, koji iza sebe ima organizaciju najvećih evropskih i svjetskih takmičenja.

– Tih godina bila je intenzivirana ideja da se na Vrbasu izgradi više hidroelektrana, koje bi sigurno uništile sve ljepote ove rijeke. Nismo htjeli da to dopustimo i rodila se spontana ideja da se napravi klub koji na početku nije imao uopšte misiju da postane sportski, već je imao za cilj da zaštiti Vrbas i sve njegove ljepote – rekao je predsjednik Rafting kluba Kanjon Aleksandar Pastir.

Samo godinu dana kasnije ekipa ovog kluba predstavljala je BiH na Svjetskom prvenstvu u Češkoj.

– Otišli smo na ovo takmičenje kao totalni autsajderi, ali nam sportski rezultat nije bio u prvom planu, već da dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva R-4, koje je na programu bilo 2005. godine. Naravno, na trci se nismo proslavili i svi su u nas gledali kao u prave amatere. Poslije trke sjedili smo onako razočarani i izgubljeni, razgovarali da nismo baš uspjeli u onom što smo namjeravali. Tada nam je prišao jedan čovjek i pitao nas odakle smo, a kada smo mu rekli odgovorio je da nikad nije bio na rijeci Vrbas i da bi to volio. Bio je to Robert Kazik, koji je tada bio potpredsjednik Svjetske rafting federacije. Dao nam je svoju vizit kartu i rekao je da će nam pomoći ako bude mogao. Poslije dva, tri dana uz dosta peripetija, uspjeli smo nekako da dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva 2005. godine. To je za nas bio veliki izazov, ali smo ipak uspjeli da ga organizujemo i da privučemo pažnju svjetske javnosti, posebno one koja voli rafting i sportove na vodi – istakao je Pastir.

Tako je počela da se ispisuje i sportska strana istorije raftinga na Vrbasu i u Banjaluci.

– Osokoljeni tom organizacijom Evropskog prvenstva i pohvala koje smo dobili, četiri godine kasnije smo se ponovo našli u žiži svjetske javnosti kada smo bili organizatori Svjetskog prvenstva R-6. Bio je to veliki spektakl koji je uveličao prvi noćni slalom na prirodnom toku jedne rijeke na svijetu. Uz to smo bili organizatori Evropskog prvenstva 2015. i 2019. u R-6, kao i domaćini dva Svjetska kupa.

Svjetsko prvenstvo u raftingu za R-4 biće još jedan veliki izazov za Rafting klub Kanjon.

– Već šest mjeseci se priprema za ovo takmičenje. Za sve nas koji smo u organizaciji je ovo još jedan veliki izazov, pogotovo što se takmičenje održava na dvije rijeke, Vrbasu i Tari. Bez obzira na sve očekujem da će ovo biti jedan veliki spektakl. I najljepša promocija dvije rijeke koje su sigurno među ljepšima u cijeloj Evropi. Za svečano otvaranje koje će biti u četvrtak u večernjim časovima, predviđen je veliki spektakl i siguran sam da će svi oni koji dođu biti oduševljeni – dodao je Pastir.

Scroll to Top