Galo dobri duh Vrbasa

Malo je poznato da velike zasluge za razvoj raftinga kao sporta, prvo na rijeci Vrbas, a od ovog šampionata i na rijeci Tari, pripadaju čovjeku iz daleke Kostarike Rafaelu Galu koji na žalost od prošle godine nije više sa nama. Ovaj veliki zaljubljenik u rijeke bio je sudionik prvog velikog sportskog događaja u ovom sportu još davne 2005. godine kada je na Vrbasu održano Evropsko prvenstvo u R-4. Tada je bio u ulozi glavnog sudije i postao veliki prijatelj sa jednim od začetnika raftinga kao sporta na Vrbasu Aleksandrom Pastirom, koji je direktor trke ovogodišnjeg Svjetskog šampionata.

– Njega je tada Svjetska rafting organizacija poslala kao glavnog sudiju u Banjaluku i nas dvojica smo veoma brzo našli zajednički jezik. Bio je oduševljen rijekom, gostoprimstvom ljudi, blizinom grada, ali i činjenicom da je tih dana dok su trajala takmičenja praktično svaki stanovnik Banjaluke živio za rafting. Bilo mu je neobično tada da u našem prelijepom Vrbasu nema puno kupača i pitao je da li bi želio sa njim da malo zaplivam. Pristao sam i od tada smo postali veliki prijatelji – rekao je Pastir.

Prilikom narednih takmičenja evropskog i svjetskog nivoa koje je kasnije organizovao Rafting klub Kanjon, Galo i njegova supruga Alehandra bili su redovni gosti Banjaluke, a pogotovo kada je on postao predsjednik Svjetske rafting federacije (IRF).

– Od tada smo se družili na svakom velikom takmičenju ma gdje se održavalo u svijetu, a bio sam i njegov gost u Kostarici. Na žalost nije se izborio sa bolešću prošle godine i preminuo je, ali je sigurno da će on zauvijek ostati dobri duh Vrbasa i jedan od najzaslužnijih što je rafting za nešto manje od dvije decenije postao ne samo poznat kao sport, nego i prepoznatljiv brend Vrbasa i Banjaluke – dodao je Pastir.

I ovaj šampionat neće proći bez prezimena Galo jer će gost Rafting kluba Kanjon biti sin pokojnog Rafaela, Roberto.