Foča u znaku predstojećeg IRF svjetskog prvenstva u raftingu

Događaj od istorijskog značanja

Iako je do početka IRF svjetskog prvenstva u raftingu ostalo još sedam dana slobodno se može reći da je Foča u kojoj će se održati drugi dio takmičenja od 31. maja do 1. juna u potpunosti spremna za sve izazove koji organizatore očekuju narednih dana.

To potvrđuju i riječi direktora trke u Foči i koordinatora za Foču Mirka Davidovića, koji je naglasio da će ovo biti događaj od istorijskog značaja ne samo za Foču i Banjaluku već i za cijelu Republiku Srpsku.

– Sve se odvija po planu. Naš sigurnosni tim finalizuje detaljan plan trke, obilazi stazu i dovršava master security plan sa označavanjem sigurnosnih tačaka. Skauti su gotovo svakodnevno na terenu i pripremaju stazu ukupne dužine oko 14 kilometara. Na njoj se nalazi više od 30 bukova koje sportisti treba da savladaju. Pored toga, organizacioni odbor već uveliko radi na pripremi svečanog dočeka takmičara u gradu i organizaciji ceremonije zatvaranja sa dodjelom medalja, te velikim koncertom za sve učesnike i goste – naglasio je Davidović.

Šta su najveći izazovi?

– Pitanje logistike, odnosno transporta svih učesnika, uključujući reprezentacije, timove za obezbjeđenje, čamce, sve su to izazovi. Nedostatak adekvatne putne infrastrukture je još jedan izazov u organizaciji ovog događaja, ali naši timovi su spremni za rad i u najtežim uslovima i apsolutno smo sigurni da ćemo, uz kvalitetno planiranje i organizaciju, savladati sve prepreke i uspješno organizovati trening i spust na Tari.

Šta posjetioci, a šta takmičari mogu očekivati na Tari?

– IRF svjetsko prvenstvo u raftingu 2022. je svjetski događaj od istorijskog značaja, ne samo za Taru i Vrbas, odnosno za Foču i Banjaluku, već za čitavu državu i kompletnu regiju. Posjetioci koji dođu i budu dio ove priče imaće priliku uživo posmatrati nešto što se ne dešava tako često, smotru najboljih svjetskih raftera, takoreći u svom dvorištu. Već sada znamo da će upravo zbog Svjetskog prvenstva na Taru pohrliti veliki broj turista koji žele da budu tu za vrijeme događaja, osjete tu atmosferu i prate svoje favorite. Takmičari mogu da se pouzdaju u to da ćemo im pružiti najbolje moguće uslove te ih tako rasteretiti svih bespotrebnih pitanja kako bi bili fokusirani na samo prvenstvo. Takođe, imaće priliku da veslaju i takmiče se u najdubljem kanjonu Evrope, okruženi prirodom koja oduzima dah. Sa te strane, siguran sam da će imati izuzetnu inspiraciju.

Šta pored raftinga posjetiocima preporučujete kada dodju u Foču?

– Priroda je u našem kraju bila zaista izdašna tako da gdje god da se okrenete ili zaputite nailazite na prizore koji oduzimaju dah. Pored raftinga na Tari, najveći turistički adut Foče je definitivno Nacionalni park Sutjeska sa svojim ljepotama: prašuma Perućica, planina Maglić, planina Zelengora sa osam jezera, kanjonom rijeke Hrčavke. Na ovim destinacijama se već godinama unazad organizuju mnoge avanture poput planinarenja, kanjoninga, jahanja konja, vožnja planinskih bicikala, of roud safari tura, kvad tura i slično.

Da li su vam potrebni volonteri?

– Volonteri su neizostavni dio svake sportske smotre, i smatram da bi se duh volonterizma trebao vratiti među mlade, jer se na taj način radi obostrano korisna stvar – uradi se dobar posao, a mladi karakter se oblikuje u pravom smjeru. Naravno, sve volontere treba i prigodno nagraditi za učešće i doprinos organizaciji.

Ima li optimizma u Foči pred predstojeće prvenstvo?

– Kako se približavamo datumu početka prvenstva, primjeti se i eksponencijalni rast optimizma i iščekivanja na svim strana u Foči – od ljudi koji su direktno ili indirektno uključeni u rad i organizaciju, sve do samih građana. Mislim da se ovaj prostor puni jednom pozitivnom energijom koju sa nestrpljenjem čekamo da prenesemo na sve učesnike.